Kolacja z Julią Walch
Włochy, Trydent-Górna Adyga DOC Alto Adige
białe
wytrawne Gewurztraminer 0.75 L
Znakomici winiarze, niesamowita atmosfera, wspaniałe wina – w ten sposób moglibyśmy streścić zakończenie lutego. Co się wydarzyło? Mieliśmy przyjemność zorganizowania kolacji dla klientów Faktorii Win à la carte połączonej z degustacją win z jednym z najlepszych producentów z Włoch – winnicą Eleny Walch. Wydarzenie odbyło się w restauracji Warszawski Sznyt, gdzie wraz z szefem kuchni przygotowaliśmy specjalne menu z idealnie dobranymi winami Eleny Walch. Gościem specjalnym była Julia Walch, obecnie zarządzająca winnicą i należąca do piątego już pokolenia rodu winiarskiego. Julia opowiedziała o fascynującej historii winnicy (możesz poczytać o niej tutaj), technologii produkcji wina oraz oczywiście o samych winach – zdradziła nam, co wpływa na ich wyjątkowy smak i zapach. Kolacja była także znakomitą okazją do dyskusji na temat zasad łączenia wina z jedzeniem. Sprawdźcie sami, dlaczego eleganckie wina Eleny Walch są uważane za najlepsze w regionie Alto Adige i zdobywają najwyższe oceny w konkursach winiarskich. Zobacz więcej win z selekcji Eleny WalchZobacz wszystkie aktualności