Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Jak dopasować wino do dań z rusztu?

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Jak dopasować wino do dań z rusztu?

Jak dopasować wino do dań z rusztu?
Justyna Saciuk
  • Justyna Saciuk
  • Faktoria Win à la carte

Środek lata - cóż, bywa gorąco, ale to właśnie teraz najlepiej smakują dania z rozgrzanego do czerwoności rusztu.

Dlaczego? Choćby dlatego, że mamy do dyspozycji obfitość dojrzałych, sezonowych warzyw, które pięknie uzupełniają smak grillowanych mięs. Soczyste pomidory, mięsiste bakłażany, młode ziemniaki, które można piec w skórce i naręcza świeżych ziół. Taka uczta aż się prosi o dobre wino, dlatego warto wiedzieć, jaki styl najlepiej pasuje do danej potrawy, aby dobrze wykorzystać dostępne produkty.

Taniny, cukry i tłuszcze – wino do marynaty

Zgodnie z ogólną zasadą, z grillowanymi mięsami najlepiej współgra czerwone wino. Taniny w nim zawarte dobrze komponują się ze smakiem umami i wysoką zawartością tłuszczu w mięsie. W przypadku wieprzowiny, mięsa które najczęściej trafia na polskie ruszty, często stosuje się wyraziste marynaty, dlatego warto wziąć ich charakter pod uwagę przy pairingu. Pikantne i dymne smaki marynat najlepiej równoważyć średnio lub dobrze zbudowanym, bardziej wytrawnym winem. Jeśli natomiast marynujemy na słodko, co podkreśla naturalne cukry zawarte w wieprzowym mięsie, lepiej sięgnąć po czerwone wino o niskiej zawartości tanin lub białe o mocno owocowym aromacie.

Pieprz, dym i Chianti – w sosie z wina

Jest też alternatywne podejście – można potraktować wino niczym „sos” do mięsa, co jeszcze bardziej podkręci jego smak. Przykładowo – słodkie Ruby Port na lodzie albo wytrawny Riesling, podane do długo pieczonej wieprzowiny, gwarantują eksplozję smaku. Słodki smak z umami zawartym w mięsie to naprawdę szalone dla naszych kubków smakowych połączenie. Pieprzne i dymne smaki wołowiny, np. w stekach czy hamburgerach warto podkreślić dobrze zbudowanym, czerwonym winem. Świetnie sprawdzą się szczepy Tempranillo, Cabernet Sauvignon czy Sangiovese. My polecamy do mięsa zaserwować caponatę z grillowanych pomidorów i bakłażanów oraz kieliszek Chianti, np. Chianti Leccioni z winnicy Frescobaldi.

Nowa Zelandia, Marlborough
Kia Ora Sauvignon Blanc
białe
wytrawne
Sauvignon Blanc 0.75 L

W zapachu nuty agrestu, grejpfruta, trawy, skórki cytrynowej. Mineralne i niesamowicie orzeźwiające wino.

Im chudszy… tym lżejszy – wino do chudego mięsa

Ci, którzy preferują lżejsze mięsa z pewnością znajdą na grillu smaczne kąski, jednak muszą pamiętać, że im chudsze mięso, tym lżejsze powinno być wino. Prosty, ale soczysty pieczony kurczak lub ryba świetnie smakuje w towarzystwie cytrusowego i lekkiego Sauvignon Blanc, np. Kia Ora. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza, jeśli grillujemy owoce morza, ponieważ pięknie podkreśla nuty morskich minerałów. Dymny smak białych mięs połączy się dobrze również z Chardonnay, np. Albizzia Chardonnay z rodziny win Frescobaldi. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po wino różowe, w szczególności jeśli podajemy tłustsze części kurczaka, jak udka.

Sos niejedno zna wino – alkohol do sosów

Przy dobieraniu wina do potraw z rusztu zawsze należy brać pod uwagę dodatki, które im towarzyszą, a najczęściej będą to sosy. Te bardzo pikantne są wystarczająco wyraziste, by szukać win, które będą stanowić remedium na ten ostry smak. Pikanterię pomogą ugasić jasne Riesling lub Zinfandel, najlepiej schłodzone. Z kolei słodkie sosy na bazie miodu, czy melasy, np. Hoisin lub koreańskie BBQ domagają się dżemowych, słodkich aromatów – takie właśnie może nam zaoferować wino ze szczepu Shiraz. Podobnie postępujemy w przypadku słodkiej marynaty do kurczaka (któż nie lubi miodowych skrzydełek) – lepiej wybrać słodsze, aromatyczne białe wino np. Gewürztraminer. A co do zielonych ziół? Świeże sosy w stylu śródziemnomorskim i bliskowschodnim, np. z dodatkiem mięty, kolendry, czy rozmarynu, doskonale ożywiają wołowe steki. Sos chimichurri i kieliszek wina Malbec brzmi jak połączenie godne najbardziej wytrawnego wieczoru. W Argentynie, Malbec jest prawdziwą gwiazdą, a mięsa z rusztu daniem narodowym, więc to połączenie nie może zawieść.

*Acha, jeszcze jedna rada: nic taki cudownie nie chłodzi podczas obracania mięs na rozżarzonym ruszcie, jak zimne musujące wino. Sprawdziliśmy!

Włochy, Toskania DOCG Chianti
Chianti Leccioni
czerwone
wytrawne
Sangiovese 0.75 L

Chianti Leccioni to okrągłe, aksamitne wino, z bukietem o aromacie granatu, malin, wiśni i fiołków, dopełnionych przez ostre nuty pieprzu i goździków i delikatną herbacianą woń.

Włochy, Toskania IGT Toscana
Albizzia Chardonnay
białe
wytrawne
Chardonnay 0.75 L

Albizzia Chardonnay na podniebieniu ożywcza i gładka, z harmonijnym i długim finiszem.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry