Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Idealne wino na święta

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Idealne wino na święta

Idealne wino na święta
Justyna Saciuk
  • Justyna Saciuk
  • Faktoria Win à la carte

Z niecierpliwością wyglądamy już wieńczącego rok maratonu radosnych spotkań przy stołach, czyli Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i wreszcie - Karnawału!

To czas uciech zarówno dla ducha, jak i ciała, w którym nadrabiamy dłuższe chwile rozłąki, dzielimy się historiami, pysznym jedzeniem oraz wyjątkowym winem. Warto było trochę poczekać!

Hiszpania, Katalonia DO Cava
Gran Bach Cava Brut
białe
wytrawne
Macabeo,Xarel-lo,Parellada,Chardonnay 0.75 L


Świąteczne klasyki w kieliszku

Zazwyczaj do wigilijnych potraw polecamy wina z regionów, które również zajadają się kapustą, czy grzybami, np. francuskiej Alzacji lub niemieckiej Nadrenii. Szczepy, takie jak Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc to absolutna klasyka, o której należy pamiętać, serwując postne potrawy o znacznej kwasowości. Dzisiaj chcemy uzupełnić ten żelazny zestaw i szukamy win uniwersalnych, towarzyskich, które udowodnią, że przy tworzeniu świątecznego menu nie zawsze musimy podążać utartymi szlakami.

Polska tradycja z hiszpańskim winem

Nie chcemy podpaść zwolennikom polskiej tradycji, ale to nieprawda, że do śledzia pasuje tylko kieliszek zmrożonej wódki. Można dobrać do niego również wino. Nasz tegoroczny numer jeden może zaskoczyć – to hiszpańska Cava! To musujące wino jest bohaterem do zadań specjalnych, ponieważ poradzi sobie nie tylko ze słonym śledziem, ale także innymi trudnymi potrawami – karpiem po żydowsku, a nawet pierogami. Kwasowość i mineralność Cavy świetnie zrównoważy wymagające smaki, a bąbelki przydadzą całemu doświadczeniu jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Cava to niezwykle uniwersalny wybór na wszelkie około-świąteczne celebracje: obsłuży aperitif, liczne toasty, podkreśli smak sylwestrowych przekąsek, a wystrzałem korka hucznie zaznaczy początek Nowego Roku. Na ten wyjątkowy czas polecamy np. Gran Bach Cava Brut ze słynnej katalońskiej winnicy Masía Bach.

Włochy, Wenecja Euganejska DOC Prosecco
Prosecco V8+ Extra Dry
białe
półwytrawne
Glera 0.75 L

Święta pod znakiem bąbelków

Idąc dalej tym przyjemnie musującym tropem, polecamy zrobić również zapas Prosecco, w szczególności tego extra dry. To przystępny, ale elegancki trunek, który fantastycznie wpisuje się w koncept przyjęcia. Nie musimy obawiać się, że przytłoczy delikatne przekąski zbyt hojnym bukietem, ani że będzie zbyt słodki w obliczu słonych mięs i serów, które stanowią mocną reprezentację podczas sylwestrowych nocy. Z kieliszkiem Prosecco można stylowo przejść przez cały sylwestrowy catering, od otwierającego toastu, aż po noworoczne odliczanie. Nawet jeśli zabłądzimy w gąszczu potraw, przechodząc od dojrzewających wędlin wprost do deserów, to delikatne Prosecco pełne jabłkowych i gruszkowych aromatów zafunduje nam miękkie lądowanie. Wśród naszych faworytów jest ożywcze Prosecco V8+ Extra Dry z regionu Veneto.

Wino w towarzystwie świątecznych mięs

Ktoś mógłby zapytać: “No dobrze, a co z konkretnymi daniami, takimi jak bigos z dziczyzną? Naprawdę chcecie do wszystkiego podać bąbelki?” Oczywiście, że nie, w końcu bigos to ciężki gracz – kapusta, mięso, grzyby – do takiego połączenia należałoby podać jakieś solidne czerwone wino. Bez obaw, uwzględniamy poważne kandydatury. Możemy śmiało sięgnąć po Amarone – potężne wino z regionu Veneto, np. Amarone Della Valpolicella La Giuva.

Włochy, Wenecja Euganejska DOC Valpolicella Classico
Valpolicella Classico Monte Baldon
czerwone
wytrawne
Corvina,Corvinone,Rondinella 0.75 L


To wino to pełnia intensywności, a każdy jego łyk sam w sobie jest świętem. Nie bylibyśmy jednak sobą, nie proponując lżejszej alternatywy, np. Valpolicella Classico Monte Baldon, wina, które będzie dobrym towarzystwem nie tylko dla dziczyzny, ale również dla delikatniejszych mięs, takich jak pieczony kurczak lub indyk.

Przygotowanie menu na świąteczne i karnawałowe kolacje jest nie lada wyzwaniem, ponieważ polska tradycja kulinarna sama w sobie przewiduje ogromne bogactwo smaków na talerzach. W dodatku ten szczególny czas spędzamy w szerokim gronie rodziny i znajomych, często mając do zaspokojenia bardzo różne gusta. Grzyby, kapusta, cały wachlarz dań rybnych, mięsa, słodkości – przy takiej różnorodności i skrajności smaków wybranie odpowiedniej oprawy w kieliszku rzeczywiście nie należy do łatwych. My jednak mocno wierzymy w naturę wina. Wino ma wszakże łączyć, być spoiwem, zarówno dla ludzi przy stole, jak i dla smaków w jedzeniu.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry