Poznaj smak słońca Portugalii – Porto Croft White
Wspaniała pogoda, bogata kultura i znakomite wina Portugalii sprawiają, że każdy, kto pozna ten piękny kraj ma ochotę zostać w nim na zawsze. Pośród całej gamy portugalskich win największą zagraniczną sławą cieszy się porto. To słynne wzmacniane wino produkowane jest wyłącznie w regionie Douro na północy Portugalii, powszechnie uważanym za pierwszy na świecie chroniony region winiarski. Porto wyróżnia się niezrównanym bogactwem i intensywnością aromatu, długim finiszem, zarówno w zapachu, jak i w smaku oraz wysokim poziomem zawartości alkoholu, zazwyczaj od 19 do 22%.
Potęga porto
Dolina rzeki Duero to miejsce znane jako producent doskonałego wina już od czasów rzymskich. Ten górzysty obszar z niesamowitymi widokami ma własną tradycję i niezwykle wysokie standardy uprawy winogron, które dzięki mineralnej glebie nadają winu bogaty i głęboki aromat.
Kiedy w 1667 roku francuski rząd ograniczył import angielskich produktów, Brytyjczycy zdecydowali się porzucić francuskie wina na rzecz portugalskich, a te odniosły na angielskim rynku wielki sukces. Słodkie wino z okolicy rzeki Duero stało się ulubieńcem brytyjskiego establishmentu i arystokratów. Mówi się, że admirał Lord Nelson zanurzył palec w szklance ulubionego porto, aby narysować mapę taktyczną bitwy pod Trafalgarem.
Sekret portugalskiej doskonałości
Pierwotnie, beczki z winem transportowano w dół rzeki tradycyjnymi łodziami Rabelo, których repliki można zobaczyć obok mostu Luís I w mieście Porto. Z tą właśnie długą podróżą łączy się historia porto, które znamy dzisiaj. Z potrzeby zachowania świeżości i jakości wina podczas długiej podróży z Doliny Douro do Porto, a potem do Anglii, zaczęto wzmacniać je dodatkiem brandy. Dziś ten proces jest już trochę inny – dla lepszej integracji alkoholu wino jest wzmacniane podczas fermentacji, a nie po osiągnięciu dojrzałości w beczkach. Chociaż do produkcji porto można użyć aż ok. 82 odmian winorośli, zarówno czerwonych, jak i białych, to większość nowoczesnych winnic używa 5 najlepszych czerwonych odmian winorośli: Touriga Nacional, Tinta Baroca, Tinta Cao, Tinta Roriz i Touriga Franca.
Wiele twarzy porto
Istnieje wiele rodzajów porto, ale podstawowe style to: czerwone porto z większą ilością aromatów jagodowych i czekoladowych, tawny z nutami karmelowymi i orzechowymi oraz większą dozą słodyczy, a także białe porto produkowane z rodzimych białych winogron, w tym Rabigato, Viosinho, Gouveio i Malvasia.
Białe słodkie porto ma orzeźwiający, lekki styl i wyczuwalne aromaty moreli, owoców cytrusowych oraz orzechów, dzięki czemu idealnie nadaje się do picia latem. Właśnie dlatego postanowiliśmy włączyć je do naszej oferty. Chcemy przenieść nad Wisłę trochę słonecznej energii Portugalczyków, którzy do kultywowania swoich winiarskich tradycji są bardzo przywiązani, jednak kochają życie i dobrą zabawę. Najlepszym tego odzwierciedleniem jest drink na bazie białego porto i toniku, którego można spróbować w portugalskich barach. Niemal każdy obcokrajowiec, poznając to doskonałe połączenie pyta: „Jak to możliwe, że nie serwuje się tego u nas?”.
Białe porto to nowość w naszej ofercie. Jesteśmy pewni, że klasyczny portugalski aperitif na bazie tego słodkiego wina zyska sobie wielkie grono fanów. Zaskocz swoich gości orzeźwiającym letnim drinkiem! Jest słodki, ale nie za słodki i wspaniale pobudza apetyt.