120 lat marki Kressmann Monopole
Stworzona w 1897 roku firma jest obecnie najstarszym i najbardziej szanowanym producentem najwyższej klasy wina Bordeaux. Z okazji 120. urodzin Kressmanna, Polskę odwiedzili przedstawiciele marki: Nicolas Chemineau oraz winemaster Thomas Drouineau, z którym rozmawiamy przy lampce bordeaux. Poznajcie sekrety słynnych francuskich win.
Marka Kressmann powstała w 1897 r. i obecnie jest najstarszym i najbardziej szanowanym producentem najwyższej klasy win Bordeaux. Co z dawnej tradycji zachowało się do dziś?
Cały czas stawiam na sztukę łączenia – starannie wybieram terroir (ogół warunków w danej winnicy, mocno związanych ze szczepem), winnice i wina, tak jak robił to Edouard Kressmann 120 lat temu. Łącząc ze sobą kilka win, można uzyskać znacznie lepszy produkt. Po co malować w czerni i bieli, kiedy można korzystać z kolorów? Drugi element naszej tradycji to trwały kontakt z poszczególnymi właścicielami spółki: nasza firma opiera się na długodystansowych relacjach. Kilka razy w roku spotykam się z każdym właścicielem posiadłości Kressmann Châteaux, ostatnio doglądałem tamtejszych zbiorów w winnicach. I jeszcze jedna rzecz – opowiadanie historii o winie, o hodowcach i o samym Bordeaux. Edouard Kressmann był również pisarzem, w latach 70-tych napisał książkę w języku francuskim: „Du vin. Considéré comme un des beaux arts” (Wino. Uważane za jedną ze sztuk pięknych”). Teraz my – jako producent wina Kressmann – piszemy historię z naszym partnerem – Faktorią Win a’la carte.
Kressmann Monopole to najsłynniejsze wino z waszej kolekcji – powstaniu tej nazwy towarzyszy pewna legenda. Opowie Pan o niej coś więcej?
Zgadza się – ten przekaz dotyczy postaci słynnej włoskiej śpiewaczki operowej Adeliny Patti, która żyła w latach 1843-1919. Podczas swoich koncertów Adelina prosiła o „to wino, na które Kressmann ma monopol”. Śpiewaczka miała na myśli, że to właśnie nasza marka jako jedyna produkuje tak doskonałe wina, które ona uwielbiała pić. Te słowa były inspiracją dla nazwy Kressmann Monopole.
Wina Kressmann Monopole są najpopularniejszymi w sektorze restauracyjnym – gdzie możemy mieć pewność, że kelner zaserwuje nam je do posiłku?
Nasze wina można znaleźć w doskonałych francuskich restauracjach, m.in. w L’Oiseau Bleu i Makila Kafe w Bordeaux oraz w Pearl Beach Saint-Tropez – to miejsce jest bardzo popularne z uwagi na położenie na pięknej plaży z widokiem na zatokę, polecam odwiedzić je latem. Oczywiście wina Kressmann są też serwowane w Paryżu, m.in. w Brasserie Lipp, czyli słynnym historycznym lokalu w samym sercu miasta, w restauracji 58 Tour Eiffel zlokalizowanej na pierwszym piętrze Wieży Eiffla oraz w Ciel de Paris umieszczonej na 56. piętrze budynku Montparnasse. Ta ostatnia to najwyżej położona paryska restauracja!
W tym roku marka Kressmann Monopole obchodzi 120 urodziny. Co zaplanowaliście w ramach tej celebracji?
Stworzyliśmy limitowaną edycję win z etykietą wzorowaną na oryginalnej, sprzed 120 lat. Zaplanowaliśmy też spotkania Master Class – warsztaty dla naszych partnerów, które sam poprowadzę – najpierw w Polsce, we współpracy z Faktorią Win a’la carte, a następnie w Japonii. Do tego przygotowaliśmy narzędzia i akcesoria winiarskie, ekspozycje na witrynę i plakaty inspirowane dawnymi reklamami wina.
Jesteście jedną z najlepszych winiarni na świecie. Jaka jest tajemnica powstawania najlepszych win Kressmann?
Nasz sekret opiera się na stawianiu wysokiej poprzeczki, wytrwałości i pokorze. Mamy wysokie wymagania, ponieważ jakość nie popiera kompromisu, stawiamy na wytrwałość, bo według nas dzisiaj trzeba zrobić coś lepiej niż wczoraj. No i pokora – ponieważ wino nie jest tworzone dla mojej przyjemności, lecz dla satysfakcji klientów.
W ramach naszego projektu Faktoria Win à la carte promujemy łączenie posiłków z dobrymi winami. A jakie jest pańskie ulubione połączenie, jeśli chodzi o winepairing?
Uwielbiam białe wino Kressmann Monopole White w parze z sushi, a jeśli chodzi o czerwone wina, tu zdecydowanie wygrywa połączenie z wołowiną grillowaną z szalotką.