Rodzina Frescobaldi jest jednym z największych właścicieli winnic w Toskanii i jednym z najważniejszych producentów win na świecie. Ich wybitne włoskie wina mają już ponad 700-letnią tradycję i są zaliczane do najlepszych w Toskanii.
Wina wytwarzane przez Frescobaldich pili papieże, król Henryk VIII i Michał Anioł, który wymieniał je na swoje obrazy, a reprezentanci marki byli jedynymi Włochami zaproszonymi na uroczystość ślubną księcia Williama i Kate Middleton. Frescobaldi to firma instytucja, związana z regionem, jego historią, sztuką i architekturą.
Od wieków odgrywa ważną rolę w handlu, finansach, polityce i życiu artystycznym Włoch, ale przede wszystkim jest uznanym producentem win, którymi zajmuje się od ok. 1300 roku. Do dziś te toskańskie wina – owoc wiedzy oraz unikatowego splotu warunków geologicznych i klimatycznych – cieszą się popularnością i prestiżem.
Markiz Lamberto Frescobaldi – reprezentujący trzydziestą generację winiarskiego imperium – ukończył Uniwersytet Kalifornijski w Davis – jedną z najlepszych szkół na świecie edukujących w zakresie enologii (produkcji wina). Dziś swoją wiedzą i pasją Lamberto chętnie dzieli się z innymi.. Niektórzy sądzą, że wino pije się wyłącznie podczas specjalnych uroczystości, jednak Lamberto zaprzecza takim schematom. Ceniony winiarz z przekorą przyznaje, że żaden inny alkohol nie daje tyle satysfakcji, nawet jeśli pije się go oglądając teleturniej w telewizji Rai Uno. To lekkie podejście do degustacji wina łączy się z prawdziwym profesjonalizmem, czego dowodem są liczne nagrody przyznawane butelkom wyprodukowanym w winnicy Frescobaldi.
Wino jest niezastąpione – żaden inny alkohol nie daje tyle satysfakcji, nawet jeśli pije się go w codziennych okolicznościach. Wierzymy, że dzięki Faktorii Win à la carte Polacy będą sięgali po nasze wina także na co dzień
Lamberto Frescobaldi
Rodzina Frescobaldi angażuje się w życie społeczne Włoch. Kilka lat temu ufundowała program resocjalizacyjny dla więźniów odsiadujących lekkie wyroki. Mężczyźni zajmują się uprawą winorośli i produkcją wina na wysepce Gorgona w Archipelagu Toskańskim, a pomagają im w tym dwaj winemakerzy od Frescobaldich i lokalni winogrodnicy. Cały projekt jest finansowany przez włoski Wydział Więziennictwa i samych Frescobaldich. Tak powstaje przyjemne i świeże wino – biały kupaż odmian ansonica i vermentino.
Ciekawostka: Nawet poeta Dante Alighieri znał Frescobaldich, będąc na początku wieku bliskim przyjacielem Dino Frescobaldiego
Początek produkcji win Frescobaldi.
Wyprawa Frescobaldiego otwiera drogę do umów handlowych w Chinach i Indiach.
Szczepy cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc pojawiają się w Toskanii, w winnicach Nipozzano.
Początek współpracy z Robert Mondavi – prestiżową rodziną winiarską w USA.
Powstaje nowoczesna winnica Tenuta Ammiraglia.
Ród Frescobaldich w 1855 r. sprowadził do Toskanii szczepy chardonnay, cabernet i merlot, a nowoczesne techniki upraw i produkcji zaczął stosować już w połowie XIX w. Pochodzące z ich winnicy Nipozzano Riserva ma pełną blasku, szkarłatno-czerwoną barwę, skrywającą aromat toskańskich kwiatów i owocowe nuty malin, jeżyn i jagód, dopełnione lekko wędzoną wonią herbaty, gałki muszkatołowej i kawy. Na podniebieniu wino jest żywe i miękkie, z dobrze zbalansowanymi taninami i długim finiszem.