Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

W ojczyźnie rześkiej cavy - wina producenta Codorníu.

W ojczyźnie rześkiej cavy - wina producenta Codorníu.

Najstarszy i drugi co do wielkości producent butelkowanego wina musującego, znanego jako cava, wytwarzanego tradycyjną metodą szampańską.

Hiszpańska firma Codorníu powstała w 1551 roku w Katalonii. W 1976 roku piwnice Codorníu w Sant Sadurní D'Anoia zostały uznane przez króla Juana Carlosa za narodowy zabytek historyczny i kluczowy przykład katalońskiego modernizmu.

Markę Codorníu tworzy rodzina Raventos. Ich wina odpoczywają w ponad stuletnich piwnicach, które rozciągają się na ok. 40 kilometrów. Do grupy Codorníu należy ponad 3000 ha winnic, w tym jedna z najstarszych bodegas w Rioja – Viña Pomal.

Prawie 150 lat temu w naszej winnicy powstały pierwsze butelki cavy, którą wciąż z dumą produkujemy. Cieszymy się, że dziś – dzięki Faktorii Win, która nas reprezentuje – ta ikona hiszpańskiego winiarstwa jest dostępna w Polsce!

Javier Pages
Codorniu Codorniu

Codorníu Raventós Group stała się jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących wina na świecie. Duża część jej sukcesu jest wynikiem ciężkiej pracy i dbałości o szczegóły we wszystkich procesach produkcyjnych. To pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, zachować profesjonalizm i utrzymywać tradycje rodzinne. Firma stosuje najbardziej zaawansowane techniki w procesie produkcyjnym i dostosowuje swoje winnice do nowych wymagań technologicznych. Twórcy Codorníu łączą doświadczenie zdobyte w ciągu 500 lat z nieustannym rozwojem w zakresie winiarstwa.

Codorniu Codorniu

Codorníu Raventós Group stała się jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących wina na świecie. Duża część jej sukcesu jest wynikiem ciężkiej pracy i dbałości o szczegóły we wszystkich procesach produkcyjnych. To pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, zachować profesjonalizm i utrzymywać tradycje rodzinne. Firma stosuje najbardziej zaawansowane techniki w procesie produkcyjnym i dostosowuje swoje winnice do nowych wymagań technologicznych. Twórcy Codorníu łączą doświadczenie zdobyte w ciągu 500 lat z nieustannym rozwojem w zakresie winiarstwa.

W 2012 r. w portfolio marki pojawiła się pierwsza różowa cava, stworzona w 100% z czerwonych winogron pinot noir. Był to przewrót w historii cavy na świecie. Producent ma też w ofercie inne ciekawe pozycje jak na przykład bezalkoholowe Codorníu Cava Zero o przyjemnym smaku jabłek.

Historia marki Codorniu

1551

Powstanie firmy Codorníu w Katalonii.

1659

Ślub Anny Codorníu i Miquela Raventósa – potomków ważnych rodów winiarskich.

1872

Josep Raventós produkuje pierwsze butelki cavy.

1915

Stworzenie nowych piwnic Codorníu.

1976

Król Juan Carlos uznaje winnice Codorníu za narodowy zabytek historyczny.

1984

Na rynku pojawia się kultowa cava – Anna de Codorníu.

2014

Powstanie wina Cuveé 1872 de Codorníu – hołdu dla cavy.

Historia marki Codorniu

Codorniu Anna Cava Brut Reserva Blanc de Blancs

  • białe, wytrawne
  • Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-lo
  • 6 - 8°C
  • 0.75 L

Propozycje wine pairingowe:

Anna de Codorníu Blanc de Blancs to wyjątkowa edycja, która powstała z myślą o najlepszej gastronomii. Żywość i świeżość tego wina odzwierciedloną nutami cytrusów i owoców tropikalnych wzbogacają bardziej złożone aromaty 15-miesięcznego starzenia, takie jak tosty, czy brioszki. Kremowa i długotrwała pianka oraz perliste bąbelki pięknie prezentują się w kieliszku. Ta wyśmienita cava to sojusznik każdego menu restauracyjnego: od przystawek, przez smażone warzywa, ryby, owoce morza, grillowane mięsa, aż po desery.

Do góry