Najstarszy i drugi co do wielkości producent butelkowanego wina musującego, znanego jako cava, wytwarzanego tradycyjną metodą szampańską.
Hiszpańska firma Codorníu powstała w 1551 roku w Katalonii. W 1976 roku piwnice Codorníu w Sant Sadurní D'Anoia zostały uznane przez króla Juana Carlosa za narodowy zabytek historyczny i kluczowy przykład katalońskiego modernizmu.
Markę Codorníu tworzy rodzina Raventos. Ich wina odpoczywają w ponad stuletnich piwnicach, które rozciągają się na ok. 40 kilometrów. Do grupy Codorníu należy ponad 3000 ha winnic, w tym jedna z najstarszych bodegas w Rioja – Viña Pomal.
Prawie 150 lat temu w naszej winnicy powstały pierwsze butelki cavy, którą wciąż z dumą produkujemy. Cieszymy się, że dziś – dzięki Faktorii Win, która nas reprezentuje – ta ikona hiszpańskiego winiarstwa jest dostępna w Polsce!
Javier Pages
Codorníu Raventós Group stała się jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących wina na świecie. Duża część jej sukcesu jest wynikiem ciężkiej pracy i dbałości o szczegóły we wszystkich procesach produkcyjnych. To pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, zachować profesjonalizm i utrzymywać tradycje rodzinne. Firma stosuje najbardziej zaawansowane techniki w procesie produkcyjnym i dostosowuje swoje winnice do nowych wymagań technologicznych. Twórcy Codorníu łączą doświadczenie zdobyte w ciągu 500 lat z nieustannym rozwojem w zakresie winiarstwa.
Codorníu Raventós Group stała się jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących wina na świecie. Duża część jej sukcesu jest wynikiem ciężkiej pracy i dbałości o szczegóły we wszystkich procesach produkcyjnych. To pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, zachować profesjonalizm i utrzymywać tradycje rodzinne. Firma stosuje najbardziej zaawansowane techniki w procesie produkcyjnym i dostosowuje swoje winnice do nowych wymagań technologicznych. Twórcy Codorníu łączą doświadczenie zdobyte w ciągu 500 lat z nieustannym rozwojem w zakresie winiarstwa.
W 2012 r. w portfolio marki pojawiła się pierwsza różowa cava, stworzona w 100% z czerwonych winogron pinot noir. Był to przewrót w historii cavy na świecie. Producent ma też w ofercie inne ciekawe pozycje jak na przykład bezalkoholowe Codorníu Cava Zero o przyjemnym smaku jabłek.
Powstanie firmy Codorníu w Katalonii.
Ślub Anny Codorníu i Miquela Raventósa – potomków ważnych rodów winiarskich.
Josep Raventós produkuje pierwsze butelki cavy.
Stworzenie nowych piwnic Codorníu.
Król Juan Carlos uznaje winnice Codorníu za narodowy zabytek historyczny.
Na rynku pojawia się kultowa cava – Anna de Codorníu.
Powstanie wina Cuveé 1872 de Codorníu – hołdu dla cavy.
Anna de Codorníu Blanc de Blancs to wyjątkowa edycja, która powstała z myślą o najlepszej gastronomii. Żywość i świeżość tego wina odzwierciedloną nutami cytrusów i owoców tropikalnych wzbogacają bardziej złożone aromaty 15-miesięcznego starzenia, takie jak tosty, czy brioszki. Kremowa i długotrwała pianka oraz perliste bąbelki pięknie prezentują się w kieliszku. Ta wyśmienita cava to sojusznik każdego menu restauracyjnego: od przystawek, przez smażone warzywa, ryby, owoce morza, grillowane mięsa, aż po desery.