Wino równoważy smaki i aromaty podawanej potrawy, z kolei odpowiednio dobrane jedzenie podkreśli charakter serwowanej do niego butelki. Faktoria Win á la carte pomoże Ci zestawić te dwa elementy w menu tak, by Twoi goście bez problemu podjęli decyzję i byli zadowoleni z kulinarnych doświadczeń. Wine pairing w głównej karcie menu cieszy się coraz większą popularnością na świecie, ponieważ pozwala znacząco zwiększyć sprzedaż wina w restauracji oraz satysfakcję gości lokalu. Idea wine pairingu w karcie menu wywodzi się z menu degustacyjnych, w których najczęściej proponowany jest kieliszek wina starannie dobrany do każdego dania. Przeprowadzane badania wskazują, że klienci korzystając z menu degustacyjnych z zastosowanym wine pairingiem wybierają wino w ponad 90% przypadków - kilkukrotnie więcej niż podczas zamawiania ze zwykłego menu restauracyjnego. Powyższa prawidłowość skłania restauratorów do stosowania wine pairingu także w karcie głównej restauracji, co przekłada się na wzrost sprzedaży wina średnio od 20 do ponad 100% w zależności od profilu lokalu.
Banan z pietruszką, feta z imbirem
Wine pairing to część foodpairingu, czyli sztuki łączenia smaków różnych składników tak, aby w daniu tworzyły harmonijną całość. Polega na dobieraniu produktów na podstawie wspólnych związków aromatycznych, dzięki czemu pozornie niepasujące do siebie elementy mogą świetnie się uzupełniać. Heston Blumenthal – szef kuchni, który rozpropagował foodpairing – badał właściwości smaków słonych i słodkich, zestawiając je ze sobą, i z zaskoczeniem odkrył, że np. kawior i biała czekolada to doskonały związek. O wytłumaczenie swojego odkrycia poprosił naukowca, Francois Benziego. Co się okazało? Kawior i biała czekolada to idealna para, ponieważ w dużej części posiadają te same związki chemiczne zawarte w zapachu! Badania wskazują, że o smaku potrawy w 80% decyduje jej aromat. Entuzjaści kulinarnych i winnych doświadczeń nie ustają w poszukiwaniach nowych zadziwiających połączeń – kawa z czosnkiem, feta z imbirem, banan z pietruszką… Świat foodpairingu jest zaskakujący!
Wino i jedzenie to nierozłączna para. Dobrze zestawione odkryją przed nami nowe kulinarne horyzonty.
Białe do ryby?
Tradycyjne zasady doboru win do posiłków obowiązują do dziś, ale coraz częściej i odważniej decydujemy się na odstępstwa od tych reguł. Pamiętamy przy tym, że wino nie może przytłaczać smaku potrawy, a jednocześnie musi być na tyle wyraziste, by wyróżnić się na tle posiłku. W końcu intensywne wino, jak malbec, może zdominować delikatny smak i aromat białej ryby, a sauvignon blanc mogłoby zostać przytłoczone przez krwisty stek czy węgierski gulasz. Zaufaj naszym specjalistom od wine pairingu, a zaoferujesz swoim klientom całkiem nową jakość.
Wprowadź idealne połączenie smaków
Wino wpływa na odbiór smaku potrawy na wielu płaszczyznach. Wzbogaca jej charakter, uwypukla najciekawsze aspekty, podkreśla smakowe niuanse.
My wiemy wszystko o doskonałych połączeniach i z przyjemnością pomożemy znaleźć najlepsze wino do potraw w Twoim menu. Dzięki naszym sugestiom stworzysz atrakcyjną ofertę dla Twoich klientów, którzy na pewno nie poprzestaną na jednej wizycie w restauracji i chętnie zaproszą do niej swoich znajomych. Goście będą się cieszyć doskonałym posiłkiem i profesjonalną obsługą, a Ty znakomitymi wynikami sprzedaży wina.